27 Haziran 2019 16:26
KIDEMLERİN BİRLEŞMESİ, BİRLİKTE İŞVERENLİK VE RÜCU

Bir işçinin kıdeminin hesaplanmasında hizmet akdinin başlangıç ve sona erme tarihi arasında fiilen çalışılan süreler ile çalışılmış sayılan süreler dikkate alınmak suretiyle kıdem tazminatına esas hizmet süresi belirlenir. 

1475 Sayılı İş Kanunun 14. maddesine göre, aynı işverenin bir veya farklı işyerlerinde yapılan çalışmalar kıdem süresinin hesabında birlikte dikkate alınır. 

İşyerinin devri halinde ise, aynı işyerinde ve fakat farklı işverenler yanında geçen süreler kıdem süresinin hesabında birlikte dikkate alınır. Çalışanın bu şekilde birlikte dikkate alınarak hesaplanan kıdem tazminatının tümünü son işverenden talep etme hakkı olduğu gibi, çalışan kıdem dönemlerine göre her bir işverenden ayrı ayrı veya birlikte de talep edebilir. Zira bu durum müteselsil sorumluluk kapsamındaki işverenlik dönemi olup, işverenler arasında yapılan aksi yöndeki anlaşma çalışanı bağlamaz. Yasa gereği her bir işveren kendi yanında geçen kıdem süresi ile kendinden evvelki işveren/lere ait kıdem sürelerine isabet eden tazminatlardan da sorumludur. İşverenler ödeme sırasında veya sonrasında kendi aralarında yasal ya da sözleşmesel rücu haklarını kullanabilirler

Bunun gibi birlikte işverenlik (çalışanın aynı anda aynı işi yaparken birden çok işveren yanında çalışması) halinde tüm işverenler çalışma süresinin tamamından müştereken ve müteselsilen sorumludur. Keza, muvazaalı  yani görünürde işveren değişiklikleri hallerinde de kıdem süresi hesabında kayden ayrı işverenler yanında geçmiş görünen tüm süreler birleştirilerek kıdem süresi hesaplanır ve tüm işverenler yine birlikte sorumlu olurlar. 

Çalışanın grup şirketlerinin yanında farklı zamanlarda  farklı iş sözleşmeleri ile çalışması durumunda ise, iş sözleşmesinin grup şirketi tarafından devralınması söz konusu olmuşsa devreden işveren sadece kendi çalışma süresinden sorumlu olurken iş sözleşmesini devralan işveren ise işçinin grup şirketleri nezdindeki toplam hizmet süresi üzerinden sorumlu olacaktır..

Kanuna aykırı olarak veya muvazaalı bir şekilde kurulan alt işverenlik sözleşmesinde de alt işverenin işçilerinin kıdemlerinden asıl işveren tüm kıdem süresinden alt işveren ile birlikte doğrudan ve müteselsilen sorumludur.